Waar de legendarische fotografe Martha Cooper in de jaren 80 een van de beste graffiti fotografen ter wereld was, gingen tieners in de jaren 80 en 90 ook de straat op om foto’s te maken van graffiti. Dit werd gedaan met wegwerpcamera’s of een simpel analoog toestel. Na het ontwikkelen van de negatieven bleken deze vaak overbelicht, onscherp of op een ander manier beïnvloed door onverwachte omstandigheden of de beperkingen van het beschikbare materiaal. Nu ruim 25 jaar later blijken deze ‘slechte foto’s’ heel waardevol.

Op de expositie I ONLY HAVE A BAD PICTURE staan deze foto’s en de bijbehorende verhalen uit de graffiticultuur centraal. Ze geven een beeld van vervlogen tijden en materialen en laten daarnaast prachtig zien dat de tand des tijds de kijk op een ‘slechte foto’ veranderd.

De initiator van deze expo, Dutch Graffiti Library, is geen bibliotheek, al doet de naam anders vermoeden. Dutch Graffiti Library heeft zich tot doel gesteld de tegencultuur graffiti te documenteren door al meer dan 35 jaar te verzamelen, archiveren en publiceren. In 2014 is de verzameling van ruim 15.000 objecten in de vorm van o.a. foto’s, boeken, efemera (zines, magazines, posters, flyers, knipsels en catalogi), originele schetsen, schilderijen, zeefdrukken en post-graffiti uitingen gevat onder de noemer Dutch Graffiti Library. De kern van de collectie bestaat uit objecten en verhalen die hun oorsprong vinden binnen de geografische driehoek Nederland – Parijs – New York.

Het fundament
In de jaren ‘70, ‘80 en ’90 heeft de graffiticultuur veel mensen gevormd en bewogen. Het is dan ook niet voor niets dat dit erfgoed wereldwijd wordt omarmd en als de basis wordt gezien voor huidige stromingen als Urban Art en Street Art. Door de gesprekken, activiteiten, projecten en initiatieven die Dutch Graffiti Library de afgelopen jaren heeft geïnitieerd, zijn we gesterkt in ons geloof dat de collectie en de verhalen uit de graffiticultuur gezien kunnen worden als cultureel erfgoed. De inhoud van de collectie, maar ook de bijbehorende en achterliggende verhalen hebben cultuurhistorische waarde en dragen bij aan de materiële- en immateriële erfenis van de Nederlandse samenleving.

Waar
De expositie I ONLY HAVE A BAD PICTURE is te zien in de maanden juli, augustus en september 2023 op de vide van Montana Shop Amsterdam in de Sint Antoniesbreestraat 138 te Amsterdam.

Bij deze expo is een krant gepubliceerd met daarin foto’s en achtergrondverhalen. Alle tentoongestelde foto’s zijn afkomstig uit de collectie van Dutch Graffiti Library. De expo wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en Montana Shop Amsterdam.