Expo
Graffiti. Cultureel erfgoed van de stedelijke omgeving
19 januari – 19 april 2020
ABC Architectuurcentrum Haarlem

De expositie ‘Graffiti. Cultureel erfgoed van de stedelijke omgeving’ is een overzicht van uitingen die voortkomen uit de tegencultuur graffiti. Een cultuur met de stedelijke omgeving als fundament, waar talenten ontplooien en creatieve ontwikkeling plaatsvindt. Extra aandacht is er voor de graffiti van de jaren 80 en 90 in Haarlem. Alles dat wordt getoond en toegelicht is afkomstig uit de collectie van de in Haarlem gevestigde Dutch Graffiti Library.

Achtergrond
Dutch Graffiti Library heeft zich tot doel gesteld de tegencultuur graffiti te borgen door al meer dan 35-jaar documentatie te verzamelen te archiveren, te publiceren en als collectie bij elkaar te houden. Naast documentatie in de vorm van foto’s, boeken, efemera (zines, magazines, posters, flyers, knipsels, catalogi), zijn een belangrijk onderdeel van de collectie de originele schetsen, schilderijen, zeefdrukken en post-graffiti uitingen.

In 2018 zijn de activiteiten geformaliseerd in de Stichting Dutch Graffiti Library. De stichting draagt zorg voor het toegankelijk maken en inzichtelijk maken van de Dutch Graffiti Library collectie. De Stichting is ervan overtuigd dat de Dutch Graffiti Library collectie van grote toegevoegde waarde kan zijn bij het inspireren en bijdragen aan het effectief verspreiden van kennis, inzicht en de beleving rondom de tegencultuur graffiti.

De expositie wordt mede gerealiseerd door financiële steun van de gemeente Haarlem.