Foundation x OBA organiseert op zaterdag 11 februari 2023 een lezing onder het thema hiphop is erfgoed. Luister om 18:00 uur in de OBA aan het Bijlmerplein naar de story van Dutch Graffiti Library. Wat begon als verzamelen op basis van do-it-yourself-mentality groeide uit tot een collectie over graffiticultuur die een inspiratiebron vormt voor geïnteresseerden, erfgoed professionals, museums en de generatie die nu opgroeit.

Dutch Graffiti Library is geen bibliotheek, al doet de naam anders vermoeden. Vanaf het midden van de jaren 80 verzamelen de iniatiefnemers alles wat te maken heeft met graffiticultuur uit Amsterdam en daarbuiten. De collectie bestaat inmiddels uit ruim 15.000 objecten, die symbool staan voor 40 jaar graffiti als onderdeel van hiphop culture. Denk aan foto’s, boeken, magazines, filmbeelden, originele schetsen, schilderijen en objecten.

De collectie is ontstaan in de jaren 80 als een ‘verzameling’ van de tweelingbroers Marcel en Richard van Tiggelen (1971). De broers groeiden op in IJmuiden, langs het Noordzeekanaal, onder de rook van de toenmalige Hoogovens, in de berm van opgeheven spoorlijnen, verval, bunkers en industrie. In IJmuiden was een schone horizon onvindbaar; er was een overvloed aan industrie en bedrijven, veel straten zagen er vervallen uit, meeuwen klaagden krijsend én het waaide er altijd… Naar Amerikaans voorbeeld werd de hiphop cultuur omarmd. Rauw en verweerd waren de muren waarop graffiiti werd uitgeprobeerd. inspireren en kennis kwam uit de mondjesmaat beschikbare boeken, knipsels en foto’s. Spaarzame trofeeën die een plaats vonden in knipselmappen en plakboeken. Items die in de opvolgende jaren een verzameling begonnen te vormen, die groeide in omvang, inhoud en cultuurhistorische waarde. Een verzameling die nu, door ruim 35 jaar actief verzamelen, bekend is onder de noemer Dutch Graffiti Library. En die vandaag de dag wordt geroemd door de omvang en de kunst- en cultuurhistorische waarde.

De story van Dutch Graffiti Library
Hosted by: Foundation – Amsterdam Hip Hop Academy
Locatie: OBA Bijlmerplein | Bijlmerplein 393 | Amsterdam
Wanneer: zaterdag 11 februari
Tijd: 18.00 – 20.00 uur
Toegang: gratis
Voor aanmeldingen stuur een mail naar info@foundation.nl