Via app ontvangen we een bericht: wij knappen de educatieruimte op en deze komt te voorschijn. Bijzonder? Verder wil ik je bellen over wat andere lopende zaken. Lukt dat vanmiddag? Vrgr Gabriel

Telefoon: Gabriel hier van ABC Architectuurcentrum Haarlem… Goed dat ik je spreek. We zijn bezig met de renovatie van de educatieruimte. Bij het verwijderen van schotten voor de ramen die ons 30 jaar lang het zicht op de Egelantiertuin hebben ontnomen kwam er graffiti naar voren. Dat ik contact met je opneem komt natuurlijk door de bijzondere relatie die we hebben opgebouwd met de expo van jullie bij ons in het museum. Toen ben ik me bewust geworden dat dit een heuse ‘tag’ is die eventueel te ‘conserveren’ valt.… Ben benieuwd of het wat is?

Via de app hebben we die ochtend al een foto doorgestuurd gekregen, een vondst die voor de directeur van het ABC Architectuurcentrum aanleiding is om contact op te nemen met Dutch Graffiti Library…

…Is het een Banksy? Is het een Invader? Nee… het is een spoor uit vervlogen tijden. Een mark on society die verder gaat dan de vercommercialiseerde straatkunst van nu. De foto toont niets anders dan een echte ‘Sel DSK’ tag, gezet over 2 ramen met tectyl. De ‘tectyl verf’ is eind jaren 80 erg populair onder Nederlandse straat bombers als Hat, Maniac, Sun, Neal, Amase en ga zo maar door.

Dat de tag door de museumdirecteur wordt ‘ontdekt’ op historische Haarlemse grond maakt het leuk. Het raam is onderdeel van het complex De Egelantier, het voormalige Elisabeth Gasthuis* aan het Groot Heiligland.

Historie
De Egelantiertuin is in de jaren 80 in gebruik als hang-out. Niet voor schrijvers, maar voor Haarlemse city-kids die carrière maken in kattenkwaad uithalen en meer… In de kelders van de aangrenzende woningen op de oude Haarlemse Heiliglanden, zijn nog steeds namen te vinden die refereren aan deze vervlogen tijden.

Dat er in de tuin ook een stukje hiphop historie is geschreven maakt de plek vanuit urban heritage gedachten meer dan relevant. Het is de groep Master Genius die in 1984 de Egelantiertuin uitkiest als podium voor de coverfoto van hun single ‘Let’s Break Into The 80’s’. Een foto van een hiphop groep in combinatie met punk georiënteerde tags en een naam met outline.

Geboortegrond
Maar wat dit verhaal uniek maakt is dat de Haarlemse Heiliglanden de geboortegrond is van de graffitischrijver in kwestie. Een schrijver die zijn sporen niet alleen heeft achtergelaten eind jaren 80 op de ramen van het museum aan de tuin, maar wereldwijd tot in het straatbeeld van Berlijn, New York, Melbourne en verder.

Het modern ‘lood op glas’ in de sponningen van het ABC-museum moet worden veiliggesteld app-en we terug.. voorzien van emoticons glimlach en knipoog. Groet DGL

Ik geef de aannemer opdracht er voorzichtig mee om te gaan en de ramen compleet te conserveren. Ik vind het leuk om ze dan aan jullie te schenken. Het achterliggende verhaal hoor ik dan nog wel. Groet Gabriel.

*Het gebouwencomplex huisvest sinds 1990 Museum Haarlem en het ABC Architectuurcentrum.

Bron foto: Kampervest, Egelantiertuin, door: Fielmich, Jos (1949), Noord-Hollands Archief / glasnegatieven en foto’s van het Bedrijf Openbare Werken te Haarlem betreffende topografisch Haarlem, NL-HlmNHA_JosF19900710_175